Bundeva kao lek

kategorija: Ishrana | 0

Bundeva, ishrana, zdravlje

 

Ponovo je vreme bundeva. Iako je veoma zdrava, još uvek je mnogi ne koriste u ishrani, što je prava šteta.
Bundeva je vrlo niskokalorična biljka koja se uvek preporučuje u kurama za mršavljenje. Takođe je odlična i kod kontrole holesterola i triglicerida u krvi.
Bundeva je odličan izvor mnogih polifenolskih flavonoida kao što je betakarotin, koji bundevi daje narandžastu boju i prerađuje vitamin A u organizmu. Bundeva je i dobar izvor kompleksa vitamina B, samim tim i jača nerve (folna kiselina, nijacin, vitamin B6 – piridoksin, riboflavin, tijaminska i pantotenska kiselina) i minerala (bakar, kalcijum, gvožđe, magnezijum, mangan, selen, cink, potasijum i fosfor).
Bundeva je jedna od najmoćnijih biljaka kad je reč o dijabetesu, posebno kod dijabetesa tipa 2, jer smanjuje nivo šećera u krvi.
Bundeva se koristi za lečenje psorijaze. Preporučuje se i kod upale tankog creva, proliva i crevnih parazita. Semenke bundeve su korisne i kod lečenja uvećane prostate. Bundeva je diuretik i pospešuje izmokravanje.
Bundeva jača disajne puteve i pomažu organizmu u prevenciji i borbi sa rakom pluća i usne šupljine.
Dokazana su i lekovita svojstva semena kod kamena u bubregu.
Proteini i ulja iz semena bundeve mogu zameniti antibiotike, jer inhibiraju rast širokog spektra bakterija i gljivica.
Najzad, bundeva je i antidepresiv: zahvaljujući visokom nivou triptofana, seme se preporučuje u lečenju depresije. Triptofan je aminokiselina koja uvećava nivo serotonina („hormona sreće“) u mozgu.
Sasvim zreli plodovi su odlični i u presnom obliku za spravljenje slatkiša i napitaka.

Evo jednog izvrsnog i lekovitog napitka od bundeve:

200gr bundeve
3 jabuke
1 šargarepa
pola limuna
po želji dodati med ili steviu.

Nutricionist: Nataša Ninković