Ja to tako – Biljna mleka

kategorija: Ishrana | 2

zdrava ishrana, mleko, vitamini , minerali , magnezijum, kalcijum

Mleko od banana
Sastojci:
– 2 zamrznute banane
– 1 šolja vode
– 5 urmi
– 1/2 supene kašike cimeta
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut.

Uneli ste: vitamini A, B1, B2, B6, C, D i PP. Od oligoelemenata i minerala značajan je sadržaj kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, joda i hlora.

 

Mleko od susama

Sastojci:1 solja susama
4 solje vode i meda po zelji

Priprema:
Susam sa malo vode samleti u blenderu,a onda postepeno dodavati preostalu vodu.Po ukusu i zelji dodati malo vanile,meda,malteksa ili suvo voce.
 Zanimljivo je da sirove semenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od kravljeg mleka. Osim toga susam je bogat uljem, bakrom, manganom, gvožđem, vitaminima E i B

 

Mleko od badema

Sastojci:
1 solja badema
4 solja hladne vode
1 kasika nerfinisanog ulja
1 kasika malteksa

Priprema:
U  vodu potopite badem i ostavite na 12h .Ocediti i skinuti im ljusku.Pomesati bademe sa preostalim sastojcima i samleti ih u blenderu 2-3 minuta.
Mleku se može dodati bilo koje sveze sezonsko voce  po zelji.

Ocedak ne bacajte nego u njega dodajte malo soli  malo soka od limuna i malo mlevene ljute paprike i dobicete sjajan sir.

Uneli ste veoma značajan izvor magnezijuma i kalijuma, dva minerala veoma bitna za regulaciju krvnog pritiska (opuštaju glatke mišiće) i za regulaciju srčanog rada.
Četvrtina šolje badema sadrži 99 mg magnezijuma (četvrtinu dnevno potrebne doze), kao i 257 mg kalijuma.
Ako dodamo ovome i sadržaj vitamina E, koji ima izrazito antioksidativno delovanje, može se sa pravom reći da je badem namirnica koja je zaista godi srcu – odlična je za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.