Maslac od Badema – da vratite energiju

kategorija: Ishrana | 9

MASLAC OD BADEMA

Kada vam treba nešto da vratite energiju nakon vježbanja ili drugih fizičkih aktivnosti, preporučujemo masalac od badema. Osim toga, nećete pogriješiti i ako uzmete i brazilske oraščiće, indijske oraščiće i ljesnjake, (studije su pokazale da je badem veoma zdrav te da snižava rizik od kardiovaskularnih oboljenja).

 Recept za maslac od badema:

Maslac od badema može se raditi od svježih ili od zapečenih badema. Pečenje će dati nešto drugačiju aromu namazu. Mi vam dajemo oba recepta i predlažemo vam da isprobate obje varijante te da nam javite koja vam je bolja i ukusnija.
Varijanta sa zapečenim bademima

Stavite bademe u pećnicu zagrijanu na 150 C i ostavite da se peku 20 minuta. Ukoliko vam pećnica neravnomjerno grije onda ih tokom pečenja nekoliko puta protresite kako bi se jednoliko zapekli.

    Izvadite bademe iz pećnice i stavite u mikser. Dodajte prstohvat soli i dvije kasičice maslinovog ulja
    Miksajte dok bademi ne budu temeljno samljeven.
    Nastavite miksati dok se smjesa ne pretvori u maslac.
    Izvadite smjesu i spremite u frižeder.

Varijanta sa sirovim bademima

Sve je isto kao u prvoj varijanti samo bez pečenja. Kod svježih badema trebat će duže da oni puste ulje i da se pretvore u maslac. Budite strpljivi, miksati treba i preko 10 minuta, ovisno o kvalitetu badema.
Važna napomena

Kod miksanja trebate biti strpljivi. Nemojte nakon nekog vremena odustati ili dodavati previše maslinovog ulja zato što su se bademi usitnili, a nisu se pretvorili u maslac. Taj proces traje dosta dugo, oko 12 minuta.

Za kraj

Želite li maslac zasladiti dodajte u smjesu med i promiješajte. Nemojte med dodavati u mikser da se ne zalijepi po rubovima, nego ga dodajte u gotovi maslac.

Na identičan način možete pripremiti i maslac od brazilskih oraščića, indijskih oraščića i lješnjaka. Takođe, možete i kombinovati orašaste plodove i napraviti namaz od više njih zajedno.

 
Herbalist, Dusanka Topalovic