Može to i bez suplemenata – Folna kiselina

kategorija: Ishrana | 0

Folna kiselina

 

Za ženu je veoma važno da unosi folate, posebno pre trudnoće i tokom prvog tromesečja, kako bi se sprečila pojava neuroloških defekata kod ploda – poput spine bifide, ali i oštećenja mozga i srca. Takođe, oni pomažu telu da stvori zdrave nove ćelije, a smanjuju rizik i od prevremenog porođaja. Dnevno je potrebno  400 mikrograma, ali ukoliko tek planirate trudnoću, u periodu pre začeća bi trebalo da uzimate 800 mikrograma folne kiseline dnevno. To je veoma važno za zdravlje buduće bebe.

Važno je da zapamtite da folna kiselina ne može da deluje samostalno, već joj je potrebna “saradnja” sa ostalim hranljivim materijama, pa tako preparati folata ne mogu sami od sebe da smanje nivo homocisteina u krvi, već moraju da imaju “podršku” vitamina B6 i B12. Zato je raznovrsna ishrana jedino resenje.

Kuvanje uništava folate, tako da je najbolje da jedete sirovo povrće, kad god je moguće, Najviše folne kiseline se krije u zelenom lisnatom povrću, naročito u tamno zelenim listovima spanaća, kelja, brokolija i blitve. Tačnije rečeno, što su listovi povrća zeleniji, to više folne kiseline (folata) sadrže.

Šolja đusa od narandže zadovoljava 27 odsto dnevnih potreba za folnom kiselinom,  dok sok od grejpfruta obezbeđuje 23 mikrograma po šolji, koliko i šolja soka od ananasa.  Folata ima i u bananama, kao i u dinji. Oko osam jagoda srednje veličine (otprilike 150 grama) obezbeđuje 20 odsto od preporučenih dnevnih potreba. U jabuci srednje veličine ima četiri mikrograma folata.