Naučite da pobedite želju za nezdravim slatkišima

kategorija: Ishrana | 0

Cokolada

 

U našem organizmu jednostavni uglenohidrati započinju niz hemijskih procesa, koji vode do dizanja nivoa serotonina u mozgu. Studije pokazuju da je nizak nivo serotonina među glavnim uzročnicima žudnje za slatkim. Serotonin je neurotransmiter koji stvara osećaj spokoja i zadovoljstva. Što je više serotonina, to se bolje osećamo. Zato, kad nam je potreban brz rast serotonina, tražimo hranu bogatu šećerom.

Nažalost, često ga nalazimo u prerađenim namirnicama s puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. Preterano konzumiranje hrane koja sadrži jednostavne ugljenohidrate može uzrokovati mnoge zdravstvene poteškoće. Među njima prednjače dijabetes, gojaznost i bolesti srca i krvnih žila. I ne samo to – otkriveno je da konzumiranje belog šećera oštećuje jetru, remeti rad hormonalnog sisitema i povećava rizik od raka  a de ne govorim o tome koliko se zakiseljava organizam.

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovat ćemo si brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad potiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Prekinuti ga možete samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljenohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sledeće namirnice zadovolji će vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

Neke od namirnica koje će vam pomoći:

Sok od crvenog grejpa – Vodeći je u suzbijanju želje za slatkim a pri tom je fantastičan antioksidans i odličan za spuštanje lošeg holesterola.

Kukuruz šećerac  još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u „odvikavanju od slatkiša“.Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima.Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim.Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.