Otkrijte – Celer

kategorija: Ishrana | 0

 

Prema mišljenju istraživača, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan.

 

Celer, holesterol , tinkture

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvozdja, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni i vrlo dragocena eterična ulja koja daju celeru specifičan miris.

Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti.

S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi pa ga telo može bolje iskoristiti i istovremeno održati hidratantnost ćelija.

Brojne koristi od celerovog soka

Protiv raka

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje  u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina.

Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog creva i želuca.

Snižava holesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača , celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulisu  proizvodnju urina i tako pomažu oslobadjanju tela od viška tecnosti.

Protivupalno delovanje

Poliacetilen u celeru je  sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Ispitivanja su pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućava stvaranje upala u mozgu.

Luteolin takođe inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktnih  uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja.

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Ftalidi pomažu da se  opuste mišići oko krvnih žila, šireći ih, te omogućavaju lakši protok krvi.

Ftalidi smanjuju i kolicinu hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih žila.

Nesanica

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visoka kolicina magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenje

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca.

Sve u svemu,  sok stabljike celera pun je hranjivih materija i  spada među najzdravije namirnice koje biste mogli uneti u organizam, uravnotežuje pH organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Za  najbolje rezltate pri snižavanju holesterola uz celer proporučujemo bilnju tinkturu Holesterol, a za probleme sa nesanicom biljnu tinkturu Antistres