OTKRIVAMO – Kokteli su zdravi, uživajte neograničeno !

kategorija: Ishrana | 0

imunitet, imuno#1, zdravlje, voce, povrce, imuno sistem, tinktura, sok , sokovi

Ako ste ikada bili na nekoj žurci onda ste sigurno videli i one koji su malo preterali u piću, onda dolazi mučnina a glava je sutra dva broja veća , a neki po pravilu posle tri dana odboluju.

To ne mora biti tako, u koktelima se može uživati u neograničenim količinama a da se u isto vreme čini dobro svom organizmu.
Vi samo odaberite prigodne koktelske čaše i probajte neki od ovih sjajnih recepata.

1. Hladnjak

Izraz „hladan kao krastavac“ postoji s razlogom. U nekima od najtoplijih zemalja sveta možete pronaći ovo prekrasno povrće kako se kupa u gorućem popodnevnom suncu.

Uprkos vrućini oni ostaju hladni na dodir i isto kao lubenica i celer imaju sposobnost održavanja temperature organizma rashlađivanjem iznutra.
Sada vam je jasno zašto je krastavac glavni sastojak ovog H2O osveženja.

 • ½ litre mineralne vode
 • ¼ krastavca
 • ½ jabuke (zlatni delišes)

U sokovniku napravi sok od krastavca i jabuke pa dodati mineralnu vodu.
Ako želiš da sok potraje neko vreme, samo dodajte jedan stisak soka od limuna.

Šta koktel sadrži?

Vitamine C i K, B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu, kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, selen, beta-karoten, elagičnu kiselinu i prirodne šećere.

Kako će koktel uticati na mene?

Ovo H2O osveženje pomaže da se održi zdravlje kože, njena elastičnost i hidratacija, osiguravajući tako lepi ten.
Pomaže održavanju pravilnog tonusa mišića, održava zdravlje zuba i desni, a predstavlja i odličan diuretik pospešujući tako izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Antioksidansi (kafeinska kiselina u krastavcu) koji se nalaze u ovom soku, pomažu rad imunološkog sistema, imaju protivupalno (u kombinaciji s vitaminom C deluju smirujuće i odgovorni su za osećaj hladnoće) i antitumorsko delovanje.
Osim toga, vitamini B grupe kojih ima u ovom soku pozitivno deluju na rad nervnog sistema.

2. Protein koktel

Ovo je proteinski punč majke prirode!

 • 2 jabuke (zlatni delišes)
 • 1 šaka borovnica (po mogućnosti svežih, ali mogu i smrznute)
 • ½ banane
 • 1 šaka smrvljenog leda

Iscediti sok od jabuke u sokovniku. Staviti bananu, borovnice i led zajedno sa sokom od jabuke u posudu za mešanje (blender).

Izmešati, sipati u čašu i uživati!

Kako će koktel uticati na mene?

Banana ima 4 puta više proteina, 2 puta više ugljenohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A od jabuke.
Banane su veliki izvor energije i brzo vraćaju snagu, pa su i jedno od omiljenih voća sportista.

Kada banani dodate jabuku dobijete upotpunjeni učinak jer su jabuke odličan izvor prehrambenih vlakana (koji su neophodni za normalni rad probavnog sistema), organskih kiselina (koje održavaju zdravlje zuba i usne šupljine) i vitamina A i C.

Borovnice su izvor antocijana, antioksidanasa koji su odgovorni i za njihovu plavu boju, a imaju utjicaj na smanjenje rizika oboljenja od raka.

3. Koktel Lakše se diše

Sveže isceđeni sok od jabuke, šargarepe i limuna pomešan s ledom.

Ako imate problema s astmom i poteškoće s disanjem, ovaj sveži isceđeni sok u kombinaciji s plivanjem će vam svakako olakšati disanje.

 • 2 crvene jabuke
 • 2 šargarepe (što tamnije narandžaste boje)
 • 1 kriška limuna veličine palca s korom
 • kocke leda

  Od navedenih sastojaka napraviti sok u sokovniku, prelij preko leda u čaši i to bi bilo to!

  Šta koktel  sadrži?

  Vitamine C, A, E i K, vitamine B1, B2, B3, B6 i folnu kiselinu, beta-karoten, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, magnezijum i gvožđe, prehrambena vlakna (pektin),prirodne šećere i aminokiseline.

  Kako će mi olakšati disanje?

  Upravo zbog visokog udela vitamina C u jabukama, one su prirodni antihistaminik i smanjuju učestalost astmatičnih napada, ali i uopšteno podstiču rad imunološkog sistema.

  Ovo delovanje se pojačava i magnezijumom kojeg ima u ovom soku, a magnezijum deluje na tonus mišića i omogućava lakše disanje svima koji imaju problema s nekom od bolesti sistema za disanje.

  Ali, ne treba zaboraviti ni druge funkcije koje ovaj sok ima. Vitamini B grupe povoljno utiču na rad nervnog sistema, kalijum deluje na regulaciju krvnog pritiska, prehrambena vlakna pozitivno deluju na regulaciju probave, dok beta-karoten, osim što je neophodan za vid, ima i antitumorsko delovanje.