Pravilno pranje voća i povrća, sprečimo zaraze !

kategorija: Ishrana | 0

Pranje voca i povrca

 

Pranje pod mlazom vode

Najčešći, i možemo reći tradicionalni pristup, jeste pranje običnom tekućom vodom. Ovaj način pranja je najlakši i zahteva najmanje truda. Prema nekim istraživanjima, iako možda ne deluje tako, uopšte nije toliko neefikasan. Naime, pranje pod mlazom čiste vode, uklanja svu grubu prljavštinu sa površine plodova ali i veći deo bakterija.

Na ovaj način ipak ne možete u potpunosti ukloniti opasnost od zadržavanja bakterija. Naročito problematično može biti pranje zeleniša (spanać, salata i sl.) jer su po pravilu ovi artikli osetljiviji na praljvštinu, ali i na bakterije zbog načina proizvodnje, berbe i transporta.

Takođe, pranje sitnog voća, a naročito onog sa osetljvim plodovima poput malina može biti problematično prilikom pranja pod mlazom vode jer može doći do oštećenja.

Pranje voća i povrća sirćetom
Mnogi ljudi koriste mešavinu sirćeta i vode, gde se stavlja tri puta više vode nego sirćeta. Ovo je sjajno rešenje za otklanjanje bakterija, a može da otkloni i vosak. Istraživanja su pokazala da ova smeša može da ukloni čak 98% bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85%.

Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite flašu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperite pod slavinom.

Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u pomenutoj mešavini, a zatim isperite.

Napravite Vaš lični čistač za voće ili povrće

Ukoliko ste u mogućnosti mešavine stavite u flašu sa nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.

Neke od mogućih mešavina su:
1 kašika limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone, 1 šolja (250ml) vode.
1 kašika limunovog soka, 2 kašike belog sirćeta (destilovano je najbolje rešenje), 1 šolja (250ml) vode.

Za proizvode koji su naročito prekriveni voskom, možete isprobati sledeću mešavinu:
1 šolja (250ml) vode, pola šolje sirćeta (125ml), 1 kašika soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta. U ovoj mešavini ostavite proizvod oko sat vremena.

Još par saveta za kraj

U cilju smanjenja rizika od kontaminacije hrane obratite pažnju biće korisno da znate i sledeće:

– Kada ljuštite plodove, naročito južnog voća, prethodno ih operite kako ne bi došlo do zagađenja mesa ploda.

– Ukoliko se na plodovima nalaze mesta koja su počela da trule ili pokazuju druge znake promena (plesni, omekšali delovi i sl.) uklonite ih zajedno sa delom ploda neposredno oko tog mesta. Ovo je značajno jer bakterije koje se razvijaju na ovim mestima mogu biti štetne po vaš organizam.

– Voće i povrće perite neposredno pre upotrebe i u količini koju možete potrošiti u kratkom roku. Ovo naročito važi za sitno voće koje je osetljivo na povećanu vlažnost (jagoda, malina, trešnja, višnja itd.)

– Ljuštite šargarepu, krastavac, tikvicu i plavi patlidžan bez obzira što vam recepti govore drugačije. Ovo je pre svega značajno jer je nivo kontrole higijene prilikom berbe, pakovanja i transporta jako nizak.

Takođe, za pranje šargarepe pre pakovanja se često koristi neuslovna voda iz reka ili izvora čija hemijska i mikrobiološka ispravnost nije potvrđena.

– Kod jabuke izbegavajte da jedete delove ploda kod peteljke i kod čašice jer su to mesta gde se prljavština, bakterije i hemijski ostaci nakupljaju u najvećoj meri.