Presan tzatziki – lečite se ukusno

kategorija: Ishrana | 0

presna hrna

 

Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja.U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. 

Od preporučene dnevne potrebe seme suncokreta na 100 gr. sadrži

Gvoždje  63%, Magnezijum 81%, Fosfor 94 %,  i odličan su izvor vitamina E i B1, mangana,  bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana a Fitosteroli koje suncokretovo seme sadrži pomažu sniženju holesterola u krvi,

 

Sastojci za tzatziki:

Seme suncokreta  150gr.

Krastavac  1. komad

Limun 1. komad (sok)

Beli luk ( kolicina po ukusu)

Mirodjija, 1. veza

 

Priprema:

Potopite seme suncokreta preko noći, sledeće jutro suncokret dobro isprati i staviti ga u blender. Blendati ga par minuta a zatim dodati i ostale sastojke. Blendajte dok ne postignete gltku masu. Servirajte ga po želji i uživajte u zdravom namazu.