Spremite se za zimu – najbolji način da sačuvate voće i povrće

kategorija: Ishrana | 0

dehidrator, voce , povrce, tinkture

 

Ukoliko ste na sirovoj ishrani, dehidrator je, nakon blendera i sokovnika, uređaj koji morate da imate u vašoj kuhinji.

DEHIDRATACIJA (sušenje) voća i povrća je brz, praktičan, jednostavan i zdrav način da sačuvate voće i povrće dugo vreme. Voće i povrće možete da kupite tokom sezone, kada je dostupno iz lokalnog uzgoja, po vrlo pristupačnim cenama, pa čak  i sačuvati ga za dane kada cene istog vrtoglavo skoče ili kada više nije dostupno (poput jagoda ili malina).

Jedan od načina čuvanja je i zamrzavanje voća i povrća, ipak to traži veliki prostor u zamrzivaču a  kupovina zamrznutog voća iz trgovine  nije jeftina opcija a da ne govorim o tome da nikad niste sigurni kako je voće ili povrće tretirano pre nego je zamrznuto.

Postupak dehidratacije sastoji se od sledećih koraka:

Ukoliko ste tek kupili dehidrator ili razmišljate da kupite jedan, bilo bi dobro da se informišete o tome kako pravilno da osušite voće i povrće u njemu. Postupak dehidratacije vrlo je jednostavan, a jedini deo posla koji vi trebate obaviti je priprema voća i povrća i podešavanje željene temperature.

Odaberite kvalitetno povrće i voće za sušenje. Voće i povrće koje je natrulo nije sveže i nije dobar izbor za sušenje i treba da se ukloni, jer može da pokvari ukus.
Povrće i voće dobro operite.
Iseckajte povrće i voće na tanke kolutiće (što tanje, vreme sušenja je kraće).
Ukoliko želite da voće poput jabuke ili kruške sačuva prirodnu boju tokom sušenja, možete ga premazati tankim slojem limunovog soka.
Pre sušenja, po povrću ili voću možete posuti začine (na primer, na kolutiće jabuke možete posuti cimet, a na kriške paradajza morsku so ili sušeni bosiljak).
Kriške povrća i voća posložite na prostor za sušenje u dehidratoru, vodeći računa da ne “pretrpate”, budući da to usporava vreme sušenja.
Zatvorite dehidrator, podesite željenu temperaturu i uključite ga. Različito povrće i voće treba različito vreme sušenja, no prosečno vreme je od 8-12 časova.
Na kraju procesa sušenja, proverite je li povrće i voće dovoljno suvo tako što ćete izvaditi jednu krišku iz dehidratora, pričekati da se oladi, te proverite prstima suvoću. Ukoliko nije suvo, ponovo uključite dehidrator na kratko vreme.
Sušeno voće treba da se potpuno ohladi pre nego što ga spremite za čuvanje.
Odložite sušeno voće ili povrće u papirne vrećice, staklene tegle ili plastične kutije sa poklopcem, i čuvajte ga dobro zatvorenog na suvom i tamnom mestu.