Suve smokve u maslinovom ulju

kategorija: Ishrana | 0

Smokve i masline

 

40 suvih smokvi poređati u staklenu teglu i preliti sa litar maslinovog ulja
Odstoji 40 dana .
Tri puta dnevno pojesti po jednu smokvu i kašičicu ulja pre obroka.
Čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Ovo je prirodni lek poznat od davnina i koristi se kod crevnih oboljenja,
– zatvora
– hemoroida ,
– čira na želucu
– neplodnosti (hormonski disbalans)
– bakterija
– malokrvnosti,
– visokog holesterola,
– bronhitisa,
– astme itd.

Suve smokve su odlični izvor minerala poput kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa, selena i cinka. U svom sastavu takođe imaju i šećer, masnoće i belančevina.
Plod smokve je mala energetska bomba.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, koje mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi.
Bogato je vitaminima A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija…

Ovo ulje je jedna od namirnica koja u najvećoj meri dovodi do prevencije nastanka maligniteta, naravno uz sveže voće i povrće. Dokazano je da dijetetski režim ishrane bogat maslinovim uljem smanjuje broj malignih tumora debelog creva, dojke i tumora kože.

Zbog dobrih masti koje sadrži u sebi maslinovo ulje je ubrojano u spisak namirnica kao prevencija ali i snižavanje već postojećeg visokog krvnog pritiska.

Sa druge strane, maslinovo ulje se preporučuje zbog njegovog uticaja na sitne krvne sudove mozga, redukuje pojavu aterosklerotičnih promena i samim tim umanjuje verovatnoću od nastanka Alchajmerove bolesti u trećem dobu.

Ubražava i pospešuje sekreciju žuči i hormona pankreasa i na taj način prevenira nastanak kamenaca u žuči i žučnim kanalima.