Tikvicama zaštitite prostatu i smanjite holesterol!

kategorija: Ishrana | 2

Tikvice

 

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotinom. Većina tih vrednih supstanci nalazi se u kori pa je nemojte guliti sa mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica snabdeva organizam vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju verovatnoću od raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutritijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udela mangana tikvica povoljno deluje na sve funkcije tela. Pospešuje metabolizam proteina i ugljenih hidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zaceljivanje rana bržim. Zato, ukoliko imate suvu kožu, stavite na lice tanke kriške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i sveža.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:

deluju protivupalno
povećavaju nivo energije
potpomažu mršavljenju
snizuju nivo holesterola
čiste creva od toksina
sprečavaju bolesti prostate
poboljšavaju probavu
podstiču libido
čine kožu zdravijom
čuvaju zdravlje fetusa

Ukoliko imate ozbiljnijih problema sa prostatom ili holesterolom, preporučujemo vam biljne tinkture po originalnoj recepturi dr Ričarda Šulca prostata i holesterol