Za jake kosti, susamovo mleko + Vanila krem

kategorija: Ishrana | 0

Mleko od susama

 

Susam je jedna od namirnica koja sadrži najviše kalcijuma. Jedna šolja integralnog susama (koliko vam je potrebno za litru susamovog mleka) sadrži 140% dnevnih potreba kalcijuma, uz to sadrži i svu dnevnu količinu gvožđa.

Poređenja radi, možemo pogledati sadržaj kalcijuma u kravljem mleku i u integralnom susamu. Mleko sadrži 29% dnevnih potreba kalcijuma, pri tome zakišeljuje organizam i troši zalihe kalcijuma iz naših kostiju da bi vratio baznost našem telu. Sa druge strane integralni susam je u startu bazan i ima bazni efekat na naš organizam, a pored toga sadrži 140% dnevnih potreba kalcijuma.

Sastojci:

1 velika šolja integralnog susama (oko 200g)
1 l vode
po potrebi staviti zasladjivač ( urme)

 

Priprema:

Preko noći potopiti susamovo seme. Vodu od namakanja baciti. U blender staviti susam, vodu i po potrebi zaslađivač. Sve izmiksati i procediti kroz vrećicu za mleko ili gazu.

Pulpu od susama nikako nemojte baciti nego je upotrebite za jednu zaista sjajnu poslasticu

VANILA KREM

200g pulpe od susama (ostatak dobijen cedjenjem susamovog mleka)
150g urmi
2 kafene kašike esencije vanile ili 2 štapica
Sok od 1 narandže
Med po potrebi
1 supena kašika kakao butera
Priprema:

Kakao buter otopiti u čaši sa toplom vodom (u nedostatku kakao butera, možete staviti kokosovo ulje, koje je takodje potrebno otopiti, na isti način). Iscediti sok od jedne narandže na cediljci za citruse ili u sokovniku. Urme oguliti i očistiti od koštica i potom sitno iseckati. Sve sastojke sjediniti ručno.

Dobije se jedna manja tegla slatkog krema za sve uzraste.