Začini dobri za zdravlje – arome zdravlja

kategorija: Ishrana | 0

zacini, djumbir, majcina dusica

 

Postoji veliki broj namirnica koje su dobre za naše zdravlje, međutim, ukus mnogih od njih nije baš po svačijem ukusu.
Tu nastupaju začini koji mogu transformisati ukus jela bez dodavanja nepotrebnih kalorija, a mnogi od njih zapravo su jako dobri za vaše zdravlje.

Anis

Anis može da smiri određene želudačne iritacije, da pomogne sa kašljem i curenjem nosa. Zahvaljujući, kako naučnici pretpostavljaju, svojstvima sličnim estrogenu,
Anis može da poboljša cirkulaciju mleka kod dojilja, ublažava simptome menstruacije i pojača libido. On je takođe dobar izvor vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Astragalus
Ovaj koren često se koristi u kineskoj medicini u borbi sa prehladom i alergijama. Takođe jača imuni sistem.

Korijander
Korijander je bogat vitaminom K koji poboljšava čvrstoću kostiju i pomaže zgrušavanju krvi.

Cimet
Pojedina istraživanja ukazuju da cimet može da smanji krvni pritisak kod osoba sa dijabetesom tipa 2 i da umanji novi holesterola.

Kim
Poput cimeta kim ima pozitivno dejstvo kod osoba sa dijabetesom tako što reguliše nivo šećera u krvi. On takođe sadrži određena svojstva koja mogu sprečiti čir na želucu.
Kim je takođe dobar izvor kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Maslačak
Zeleni deo maslačka oduvek je bio korišćen u istočnjačkoj medicini kako bi pomogao sa problemima jetre i bubrega, i ako ne postoje klinička istraživanja koja ovoj tvrdnji idu u prilog.

Komorač
Komorač pomaže kod gasova, nadutosti i drugih problema sa digestivnim sistemom. Pogotovo je efikasan kod gorušice.

Đumbir
Ovaj popularan, i pikantan, koren vrlo je efikasan kod mučnina tokom trudnoće, kao i mučnina izazvanih hemoterapijom i morskom bolešću.
Takođe postoje i određena, ograničena, istraživanja koja ukazuju na to da đumbir ima i svojstva leka protiv bolova koja leče artritis, bolove u zglobovima i mišićima.

Sveti bosiljak
Ova vrsta bosiljka često se koristi pri lečenju visokog nivoa holesterola. Pojedina istraživanja pokazala su da može biti efikasan i kada su respiratorne infekcije poput astme u pitanju.

Lavanda
Lavanda je jedan od najčešćih sastojaka narodnih lekova za eliminisanje stresa i odagnavanje nesanice.
Međutim, postoje još neke malo poznate koristi od ove biljke. Ako je budete dodali kao začin jelima, sprečićete nadimanje, a ulje ove biljke sprečava svrab i otoke na koži.

Sladić
Sladić se odavno koristi u konditorskoj industriji, ali njen koren leči i kašalj, gorušicu i pomaže u otklanjanju simptoma astme.
Jedna studija iz 2003. pokazala je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 3,5 grama „komercijalnih preparata od sladića“ gube na telesne masnoće već posle dva meseca.

Gujina trava
Ova biljka usporava rast kancerogenih tumora zahvaljujući antioksidantu silimarinu. Iako studije pokazuju da može pomoći u lečenju određenih tipova raka, takve tvrdnje još nisu potvrđene.
Takođe, ona štiti jetru.

Nana
Nana pomaže u lečenju brojnih bolesti digestivnog sistema, ali najviše kod sindroma nervoznih creva. Jedna studija iz 2011. pokazala je da ulje ove biljke efikasno smanjuje sve simptome ovog poremećaja.

Muškatni oraščić
Ovaj čuveni začin odličan je za ublažavanje stomačnih tegoba, a neke studije nas uveravaju i u njegova andibakterijska svojstva.
Odličan je izvor vlakana, a zahvaljujući protivzapaljenskim svojstvima, pomaže u uklanjanju bubuljica kada se nanese direktno na kožu.

Origano
Origano se uspešno bori protiv bakterija i gljivica, što ga čini odličnim saveznikom u lečenju bolesti izazvanih hranom, pa čak i nekih infekcija otpornih na antibiotike.
Takođe, poznato je da je efikasan protiv vaginitisa i oralne kandide.

Ruzmarin
Popularna začinska biljka bogata je brojnim antioksidansima, što je čini odličnim borcem protiv zapaljenja.
Postoje neki dokazi da stimuliše proizvodnju acetilholina koji poboljšava koncentraciju i sposobnost učenja.

Šafran
Ovaj začin otklanja predmenstrualne simptome i blagu depresiju. Takođe se koristi kao pomoć u lečenju astme i kašlja.

Kineska magnolija
Bobice kineske magnolije su jestive, a odlične su i osušene i namočene u čaj. Ova biljka poznata je po tome što usporava starenje, a njena protivzapaljenska svojstva pomažu telu da se oslobodi toksina.
Ona smanjuje i nivo hormona stresa u krvi.

Majčina dušica
Majčina dušica je prepuna antioksidanasa, koji sprečavaju oštećenja ćelija, sprečavaju pojavu zapaljenja, raka i znakova starenja

Herbalist: Dusanka Topalovic