Zimski sok

kategorija: Ishrana | 0

sok, kruska i narandza

 

Inekcije, lekovi i čitav niz drugih načina lečenja samo idu do ublažavanja bola i usporavanja razvijanja bolesti. Nikad se ne leči uzrok nastajanja bolesti, niti smo sa lekovima i današnjim načinom lečenja na putu potpunog ozdravljenja.Uzrok svake bolesti leži u toksikaciji organizma i jedini način lečenja je detoksikacija i menjanje navika u ishrani i načinu života koji su doveli do toga.Sokovi na najbolji mogući način ubrzavaju detoksikaciju organizma i izlučivanje godinama nakupljenih štetnih tvari.
Sokovi od voća su čistači tela, a od povrća istovremeno hranitelji i obnovitelji. Što više sokova pijemo to se brže oporavljamo.
Evo jednog izvanrednog recepta svežeg ceđeg ceđenog soka za zimske dane koje nam predstoje.
Sastojci:
• 3 kruške
• 1 narandža
• šaka spanaća
Sve sastojke oprati i iscediti u sokovniku.
Kruška je dobar izvor vitamina C. Poznato je da je ovaj vitamin moćno sredstvo u borbi protiv prehlade, jer stimuliše bela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a takođe i regeneriše vitamin E – snažan antioksidant. Konzumiranje ove voćke pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti crevnog trakta.

Narandža pomaže ne samo protiv prehlade nego i protiv mnogih drugih bolesti.
Narandža ima osvežavajuće, ali i antioksidantsko dejstvo, a utvđeno je da je veoma efikasna protiv nekih vrsta karcinoma (usta, disajnih organa i organa za varenje).
Narandža sadrži sledeće lekovite supstance: azotne materije, belančevine, beta karoten, biljna vlakna, biljna ulja i masti, bioflavonide, vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, vitamin E gvožđe, enzime, eterična ulja, kalijum, kalcijum, karotenoide, magnezijum, mineralne soli, organske kiseline, ugljene hidrate , fitoncide, folnu kiselinu, fosfor , celulozu,šećere (voćne).
Narandža povoljno deluje kod sledećih bolesti i tegoba: depresija, glavobolja, problemi sa kostima i zubima, problemi sa krvnm pritiskom,problemi sa nervima, problemi sa radom jetre, ubrzava zarastanje rana,ubrzava razgradnju masti, uganuća i istegnuća umor, upala vena i nmogih drugih tegoba.
Spanac je zahvaljujući betakarotenu, hlorofillu i vitaminu C deluje kao antioksidans. Pronađeno je 13 različitih flavonoida koji imaju antioksidativno i antikancerogeno dejstvo. Uzimanje hlorofila putem zelenih sokova ravno je primanju tranfuzije zdrave krvi.
Posebno se moram istaći, da osim promena načina ishrane, vrlo je važno da se često boravi na svežem vazduhu , izlaganje suncu i vrlo važno je da pozitivno mislimo.
U detoksikaciji organizma se takođe preporučuje i set paket tinktura po preporuci dr Ričarda Šulca koji takođe ubrzava proces detoksikacije i izlecenja organizma.

Nutricionist : Natasa Ninkovic