Čuvarkuća – dobra i za MENSTRUALNE BOLOVE

kategorija: Lečenje | 2

 

cuvarkuca, za menstrualne tegobe, tinkture
Čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vredne kiseline, flavonoide i ugljenehidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korištenja se primećuje i smanjenje boli. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće deluje na imunološki sistem i prevenciju kancerogenih obolenja. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Ako imate bolne menstruacije, grčeve, prolive i čireve, čaj od čuvarkuće izvrsna je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće kuvate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera. Procedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna kašika čaja.

Herbalista: Dušanka Topalović

  • Sandra

    Nije mi bas najjasnije, 15 minuta da kljuca voda ili sve ukupno? I koliko ml caja popijem ujutro a koliko pijem na svaki sat vremena? I koliko dugo moze da se pije caj, svaki dan, koliko hocu ili ima neko ogranicenje, npr. dve nedelje pa pauza? Pozdrav!

    • Poštovana, 15 minuta sve ukupno kuvajte. Ujutro popijte 100 ml a zatim po 1 supenu kašiku na svakih sat vremena. Čaj se pije 5 dana. Pozdrav i svako dobro.