Hipertenzija – Postoji li neko drugo rešenje osim lekova?

kategorija: Lečenje | 0

23470_1

 

– Kada smanjite telesnu težinu, obično opadne i krvni pritisak. Mršavljenje je vrlo često jedina potrebna mera za rešavanje povišenog krvnog pritiska.
– Ishrana bogata vlaknima i s malom količinom masnoća snižava krvni pritisak oko 10% čak i bez gubitka telesne težine ili smanjenja unosa soli. Razređivanje krvi, što je posledica manjeg unosa masnoća, verovatno dovodi do ovih povoljnih promena.
– Izbacivanje alkohola iz ishrane takođe će sniziti krvni pritisak i u isto vreme blagotvorno delovati na organizam u različitim drugim područijima.
– Vežbanje snižava krvni pritisak smanjivanjem otpora u perifernim žilama. Osim toga, redovno bavljenje telesnom aktivnošću doprinosi opštem zdravlju i osećaju zadovoljstva.

Ljudi koji uzimaju lekove zbog hipertenzije ne bi se smeli igrati lekara i na svoju ruku menjati doze ili prestajati da uzimaju terapiju. Ali onima koji su voljni da sprovedu zdrave promene u načinu života, njihov će im lekar rado pomoći da se ishranom i vežbanjem oslobode povišenog krvnog pritiska i lekova kojima su ga dotad kako-tako držali pod kontrolom.

snizite svoj krvni pritisak!

 

– Jedite mnogo svežeg, sirovog voća i povrća. Njemu ne treba da dodajete so. Ono povećava zalihu kalijuma u vašem organizmu koji sam po sebi pomaže snižavanju krvnog pritiska.

– Ako već ne možete bez grickalica, potražite nezasoljene. Povrće kuvajte tako da ostane hrskavo. Ono će u tom obliku zahtevati manje soli.
– Naučite da začinjavate hranu limunovim sokom, peršunom, belim lukom ili lukom umesto solju. Jediti što više belog luka koji normalizuje krvni pritisak. Evo biljaka koje su se pokazale veoma dobre u snižavanju krvnog pritiska i aritmije: anđelika, valerijana, mlad ječam, beli luk, glog, srčenjak.