Katarakta ili Mrena – Kako je sprečiti

kategorija: Lečenje | 0

 

katarakta, tinktura za oči
Katarakta

 

Katarakta ili siva mrena predstavlja zamućenje očnog sočiva što dovodi do slabljenja vida. Naziv potiče od grčke reči Katarasso što znači vodopad. Predeo zenice kod katarakte je beo kao vodopad. Postoje mnogi uzroci nastanka katarakte. Kod dece ona može da bude razvojna anomalija ili da nastane posle nekih infekcija majke tokom trudnoće. To je urođena katarakta. Povreda oka, ultraljubičasto zračenje, šećerna bolest, dugotrajna upotreba nekih lekova kao što su kortikosteroidi mogu da doprinesu nastanku takozvane sekundarne katarakte. Najčešće katarakta nastaje kod starih ljudi, kao deo procesa starenja i tada se naziva staračka katarakta. Ona čini 90% svih katarakti. Obično se javlja posle 60. godine života.

Saveti za prevenciju

Konzumirajte čistače slobodnih radikala, kao što su vitamini E, C i beta-karotin i konzumirajte antioksidante koji potpomažu apsorbiranje ultraljubičastih zraka, među koje spadaju beta-karotin, lutein i zeaksantin. Voće i povrće su odlični izvori antioksidanta, pogotovo je to povrće tamnozelene boje, kao što su španat, zelena paprika i prokelj. U povrće bogato vitaminom A spadaju i bundeva i slatki krompir. Šargarepa i jesenja bundeva su izvanredno dobri izvori beta-karotina. Jedna presna šargarepa sadrži 13.500 i. j. beta-karotina — više nego što iznosi 250 procenata preporučene dnevne potrebe (RDA). Jesenja bundeva nije samo bogata beta-karotinom već ima i jedan dodatni bonus: obiluje kalijem i krcata je vitaminom C.

Istraživanja su takođe pronašla jedan zajednički imenitelj za obolele od katarakte, to je nedostatak vitamina B2. Povećanje unosa vitamina B2 od 15 miligrama dnevno već nakon nekoliko dana rezultira početkom nastajanja osećaja peckanja i drugih simptoma bolesti kao što su svrabež i očna slabost. Dodatan izvor vitamina B2 potražite u pivskom kvascu u kojem ga ima u izobilju.

Kao veoma pouzdana i od velike koristi u prirodnom lečenju katarakte dokazala se biljna tinktura Oči , koja je naša preporuka uz predhodno pomenute savete za ishranu.