Mučnina na putu – bolest putovanja

kategorija: Lečenje | 0

Caj od djumbira, mucnina

 

Mučnina je neprijatan osećaj koji može prethoditi povraćanju, ali može i da se ne razvije u nagon za povraćanjem. Obično je praćena ubrzanim lupanjem srca, znojenjem i povećanim lučenjem pljuvačke.

Mučnina prilikom putovanja nastaje kao posledica zabune, usled različito opaženog kretanja i stvarnog kretanja. Centar za ravnotežu, koji se nalazi u srednjem uhu, i vid sarađuju na održavanju ravnoteže, kada se informacije o stvarnom kretanju tela koje oni dobijaju ne poklapaju razvija se mučnina. To se javlja zato što mozak zaključi da jedno od ova dva čula halucinira, pa dalje zaključuje da je došlo do trovanja. Zato mozak šalje naredbe za povraćanje, tj. pražnjenje želuca da bi se izbacili toksini.

Najefikasniji prirodni lek za mučninu je đumbir, a može pomoći i čaj od nane kod blažih oblika. Đumbir ne uspavljuje, pa i vozači smeju da ga koriste, a takođe se primenjuje i kod jutarnje mučnine.

Dakle pre polaska na put ne zaboravite da temos napunite čajem od djumbira, a da bi ste pojačali dejstvo čaja nacedite u njega i jadan limun.