Neprilike sa miomima

kategorija: Lečenje | 0

Miomi

ŠTA JE MIOM NA MATERICI 

U pitanju je dobroćudni tumor glatke muskulature materice, koji se razvija na unutrašnjem ili spoljasnjem zidu materice, ponekad i susednim organima (jajnicima, jajovodima, crevima).Miom na materici se obično javlja u grupama a njegov rast stimuliše hormon estrogen. 

MIOM NA MATERICI SIMPTOMI 

Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, na rutinskom ginekološkom pregledu. Procenjuje se da samo jedna trećina mioma daje određene simptome , a uglavnom se radi o vaginalnom krvarenju koje je najčešći povod za odlazak ginekologu na pregled. Simptom mioma može da bude produženo  i obilno menstrualno krvarenje, mada se neretko dešava da se javlja i  između dve menstruacije. Svojim rastom i pritiskom na okolne organe i nervne završetke u dnu male karike, miom na materici može da izazove neprijatne bolove ,osećaj težine ili pritiska u donjem stomaku, prati ga otežano pražnjenje bešike i debelog creva ( česta je pojava zatvora ) ili učestalo mokrenje. Jedan od znakova koji ne biste smeli zanemariti je i bol prilikom polnog odnosa,tada se obavezno javite ginekologu.

MIOM NA MATERICI ISHRANA

Budući da miom na materici izaziva prevelika količina estrogena, sve što menja nivo ovog hormona u krvi može da utiče na njegov rast. Stoga nutricionisti savetuju poseban režim ishrane koji će sniziti estrogen, čiji je nivo znatno veći kod žena sa viškom kilograma. Istraživanja su pokazala da su osobe čiji svakodnevni jelovnik sadrži obilje masti, a pritom je siromašan biljnim vlaknima, mnogo sklonije ovom oboljenju. Dakle, ishrana za miome podrazumeva da  treba izbaciti namirnice koje sadrže zasićene masnoće i rafinisani šećer, belo brašno i mlečne proizvode. Preporučuje se konzumiranje integralnih žitarica i povrća koje obiluje vlaknima i biljnim belančevinama. Žene kojima je već dijagnostikovan miom na materici, treba da pređu na vegetarijanski ili veganski režim ishrane sve dok traje lečenje.Metabolizam i eliminisanje estrogena iz tela odvija se preko jetre i stoga je neophodno izbegavati sve što može naškoditi “laboratoriji organizma”. Pre svega, iz upotrebe treba izbaciti alkohol, previše lekova, namirnice koje sadrže aditive, konzervisane i suvomesnate proizvode i prženu hranu. Neutralisani estrogen se izbacuje preko bubrega i creva, a da bi se taj proces normalizovao savetuje se svakodnevan unos najmanje dva litra tečnosti. U očuvanju jetre mogu pomoći i čajevi od korena čička i maslačka koje treba konzumirati svakog dana u trajanju od tri nedelje.

Kako bi se sto pre izborili sa ovim problemom toplo preporucujemo i tinkturu Jajnici -Materica koja se pokazala izuzetno korisnom.

OBLOG – Sipati u veću cediljku 3 šake sušene preslice i držati iznad posude sa ključalom vodom sve dok
biljka ne omekša. Potom je uviti u dvostruku pamučnu krpu ili gazu, pa kada se malo prohladi, staviti u
predelu donjeg stomaka i pričvrstiti zavojem ili šalom. Ostaviti da deluje nekoliko sati ili u toku noći.