Rešite se osteoporoze !

kategorija: Lečenje | 0

osteoporoza, kalcijum

 

Vežbanje održava i povećava koštanu gustinu – Svima vam je poznata bolest osteoporoza,to je bolest koja se manifestuje smanjenjem gustine kostiju, dolazi do oticanja kalcijuma koji osigurava čvrstinu kosti i koštanog tkiva zbog čega one postaju porozne. Obično vam savetuju da uzmete suplemet kalcijuma u vidu tableta ili da povećate unos namirnica koje obiluju njime. Koliko ta terapija daje rezultate možemo videti ukoliko se osvrnemo oko sebe i vidimo da je osteoporoza u ekspanziji.

Da bi smo bolje razumeli šta se u stvari događa poslužićemo se jednom ilustracijom. Zamislite da ste probušili gumu na automobilu i otišli do vulkanizera,Šta bi ste rekli tom vulkanizeru ukoliko bi vam rekao da je resenje problema u tome da dodate još vazduha u gume? Naravno da to nema smisla, da bi se zaustavilo curenje vazduha potrebno je prvo pronaći uzrok curenja otkloniti ga, tako da kada budete uneli nov vazduh u gume on tu i ostane.

Tako i u slučaju osteoporoze moramo pronaći uzrog zasto nam kalcijum napušta kosti a ne samo da unosimo kalcijum mislići da cemo tako rešiti problem. Osteoporoza nije povezana sa nedostatkom kalcijuma u ishrani nego je izazvana suvišnim belančevinama životinjskog potekla. Belančevine životinjskog porekla čine krv kiselijom, telo zato mora da koristi sastojke iz kostiju kako bi neutralisalo taj kiseli višak, prouzrokujući na taj način gubitak koštanog tkiva.

Fizička aktivnost je neophodna da bi se kalcijum i minerali iz krvi ugradili u kosti, Da je telesna aktivnost, odnosno mehaničko opterećenje kosti presudno za normalan razvoj i održavanje koštane mase najuverljivije dokazuju rezultati ispitivanja koštane mase kod ljudi koji su dugotrajno bili izloženi ležanju gde je primijećen rapidni gubitak mineralne gustine kosti, brzinom od oko čak 1 % nedeljno.