Sok za ANEMIJU – Leči i osvežava

kategorija: Lečenje | 0

Anemija, dr Ricars Sulc, tinkture

 

Za dobru krvnu sliku je pre svega neophodna zdrava i raznovrsna ishrana. Čest je slučaj da nije samo nedostatak gvožđa u organizmu uzrok postojeće anemije. I drugi nutritijenti i vitamini su neophodni da se eritropoeza normalno odvija. U slučaju da ishrana ne obezbeđuje dovoljno proteina tj. aminokiselina koje učestvuju u izgradnji hemoglobina, to se može odraziti na krvnu sliku i nastanak anemije. Takođe, nedostatak minerala bakra može da dovede do anemije .
Vitamin A je jako važan za sintezu crvenih krvnih zrnaca. U slučaju njegovog nedostatka smanjuje se stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe se ne troši, njegove rezerve u koštanoj srži i jetri se povećavaju. U ovom slučaju davanje preparata gvožđa ne dovodi do izlečenja anemije, već naprotiv do pogoršanja stanja u smislu stvaranja viška gvožđa u organizmu. Prirodni izvori vitamina A su voće i povrće narandžastih boja: šargarepa, breskve, kajsije, bundeva.
Vitamin C učestvuje u metabolizmu gvožđa i folne kiseline. Vitamin C ima višestruku ulogu u formiranju eritrocita pa njegov nedostatak dovodi do različitih oblika anemije. Takođe, vitamin C poboljšava usvajanje gvožđa iz prirodnih izvora, olakšava njegovu apsorpciju u crevima, pa je zato poželjno uzimati ih zajedno.

Na osnovu svega navedenog savetujemo vam sok idealan za problem sa anemijom:

– šargarepa 300 gr. 

– pomorandže

– šaka španata ili nekog drugog tamno zelenog povrća  blitva, brololi, kelj…

– seme koprive 1 k.k.

Napomena: ne zaboravite da u ishrani koristite sušene začinske biljke Majčina dušica, peršun, menta, biber, majoran, origano… Ove biljke veoma su bogate gvožđem. Konkretno, sušena majčina dušica ga ima najviše: jedna supena kašika sadrži 21 odsto dnevne doze gvožđa. (Na 100 grama ima 124 miligrama gvožđa.)
Jedna kašika peršuna sadrži 11% dnevne doze gvožđa, a kašika mente 10 odsto doze. Većina ostalih začinskih biljaka, kao što su ruzmarin, bosiljak, korijander, origano, majoran i crni biber, sadrže oko 5% potrebne dnevne doze gvožđa

Ukoliko uz ili posle obroka unesete čaj ili kafu, smanjujete apsorpciju gvožđa od 50 do 100%