Trovanje hranom – prva pomoć

kategorija: Lečenje | 0

trovanje hranom

 

Šta je trovanje hranom?

Trovanje hranom nastaje kad u organizam sa hranom unesemo i toksine (otrove) bakterija koje se u njoj nalaze. Bakterije u hranu mogu dospeti spolja – tokom prerade, transporta ili pakovanja, ili ako dođe do kvarenja namirnica usled neodgovarajućeg čuvanja.

Uzroci

U najvećem broju slučajeva do zagađenja dolazi prilikom pripremanja hrane, a ukoliko se hrana ne odlaže u frižider, mikrobi se razmnožavaju i dostižu dovoljno visoke nivoe da štetno utiču na creva. Jela sa skrobom, kao što su, na primer, salate od krompira i testenine veoma su pogodna za razvoj bakterija.

Budući da mikrobi nemaju ni miris ni ukus, naivni konzument ne može ni da pretpostavi da će hrana delovati kao otrov .Osobe koje jedu ili piju zagađenu hranu ili vodu mogu da dobiju proliv, obično izazvan bakterijom E. coli.

Bakterije mogu da zaraze živinu, jaja i meso i tako izazovu trovanje salmonelom. Hemijsko trovanje hranom mogu da izazovu pesticidi ili držanje hrane u prljavim posudama. 

Konzervisani proizvodi- naročito proizvodi konzervisani kod kuće- pogoduju razvoju bakterije kojoj ne treba kiseonik da bi se množila i koja se ne uništava kuvanjem

Prva pomoć

Posebna opasnost osobi koja se otrovala hranom je dehidracija, jer su povraćanje i proliv način su na koji organizam izbacuje otrov, pa nemojte uzimati nikakva sredstva protiv povraćanja i proliva 24 sata, naprotiv omogućite otrovanom da povraća na sledeći način popiti pola litre (i više) mlake vode sa gorkom soli

Dok traju najjače tegobe osoba treba da je u polusedećem položaju. Ako leži sa zavaljenom glavom lakše dolazi do prelivanja tečnosti iz želudca, pa će češće i povraćati. Zatim uzeti sredstva za čišćenje (ricinus, gorka so, bela glina…) pa onda čaj.

Prvi dan se ne uzima hrana već samo čaj, a kasnije se može preći na uobičajenu ishranu.

Sve vreme uzimati dosta tečnosti. Čaj koji preporučujemo je od nane i djumbira u koji možete staviti i nekoliko kapi limuna.

Ni u kom slučaju otrovanu osobu ne lečiti na ‘svoju ruku’ , nego se obratiti najbližoj ambulanti i potražiti pomoć lekara.