Zašto treba izbegavati vađenje krajnika?

kategorija: Lečenje | 0

krajnici i upala grla

Krajnici su vrlo važni za opšte zdravlje deteta i predstavljaju sastavni i neizostavni deo imunog sistema i pravilne odbrane od raznih mikroorganizama i patogena. Oni presreću bakterije koje ulaze u grlo i mogu se upaliti dok se bore protiv bakterijske bolesti. Budite oprezni ako vaš doktor nastoji uveriti kako je upala tonzila (krajnika) razlog za njihovo uklanjanje, jer je to zaista retko potrebno.

Jedina apsolutna indikacija za odstranjivanje krajnika ili adenoidne vegetacije jeste ometanje prolaska vazduha, jer su krajnici toliko otečeni da dete praktično ne može da diše. Pa ipak, već decenijama lekari rutinski obavljaju te operacije, braneći svoje nerazumno ponašanje nedokazanom tvrdnjom da ostavljanje upaljenih krajnika može dete izložiti gubitku sluha ili, u najmanju ruku, stalnim upalama grla.

Tonzile (krajnici) i adenoidna vegetacija (treći krajnik) jesu limfoidna tkiva koja su na prvoj borbenoj liniji obrambenog sistema organizma. S obzirom da presreću bakterije koje ulaze u grlo, neminovno je da se upale i oteknu. Ako se uklone, prva borbena linija odbrane vašeg deteta je uništena i odgovornost se prebacuje na limfne čvorove vrata. Siguran sam da sada imate valjan razlog da izbegnete vađenje krajnika.