Ginko- doktor za mozak!

kategorija: Zanimljivosti | 0

 alzheimer
U lekovite svrhe se upotrebljavaju listovi i seme ove biljke.
Ova lekovita biljka u sebi sadrzi visok nivo flavonoida pa zahvaljujući tome ima jako antioksidativno dejstvo. Osim toga listovi ginko bilobe sadrže flavonoide, bilobalid i ginko glide, eterična ulja i taninsku kiselinu.
Ginko poboljšava moždanu cirkulaciju i na taj način poboljšava snabdevenost mozga kiseonikom.
Njegova upotreba se preporučuje kao potpora za održavanje cerebralnih funkcija u poznim godinama na odgovarajućem nivou, a tu se pre svega misli na nelagodnosti koje se javljaju sa godinama, kao što su zaboravnost i zujanje u ušima, za mlađe u slučaju pojačane opterećenosti (stres, ispitni rok, pojačana očekivanja na radnom mestu), odnosno sportistima. Osim toga, usled svog stimulativnog dejstva na cirkulaciju ginkgo se naročito preporučuje osobama koje često primećuju (naročito u hladnijim podnebljima, odnosno mesecima) hladnoću u udovima i njihovo teško zagrevanje.
Ključni učinak lekovitih supstanci koje sadrži list ginka je sposobnost poboljšanja cirkulacije u svim delovima tela, naročito u mozgu te u srcu, rukama i nogama, kapilarama unutrašnjeg uha i osetljivoj cirkulaciji u području retine oka, naročito kod dugotrajnog dijabetesa kao što je to slučaj kod dijabetičke retinopatije.
Deluje antioksidativino, smanjujuci oksidaciju masti i oštećenja nervnih ćelija usled oksidativnog stresa.

Ginko stimuliše odbrambene mehanizme čime se poboljšavaju astmatična i alergijska stanja, bakterijske infekcije, kao i stanja posle moždanog i srčanog udara.
Olakšava tegobe kada je u pitanju astma, Alzheimerova bolest, Parkinsonove bolesti ,impotencija, visok ili nizak krvni pritisak, zarastanje rana, upala vena (sprecava trombozu). Takođe je koristan kao prirodni lek protiv migrene, depresije.
Sve veće količine informacija i stresa s kojim se svakodnevno suočavamo dovode do povremenih „isključenja“ mozga pa s vremenom osobe koje su imali savršeno pamćenje i moć koncentracije počinju primjećivati da sve sporije računaju i slabije pamte imena i podatke.
Stoga je za održavanje mentalnog zdravlja važno povećati perifernu cirkulaciju, što se vrlo efikasno postiže korišćenjem tinkture MOZAK čiji najveći deo čini ginko.