Upozorenje – Štetnost vitaminskih tableta

kategorija: Zanimljivosti | 0

Vitamini, tablete, tinkture, ishrana, zdravlje

 

Vitamini predstavljaju organska jedinjenja koja su neophodna za održavanje života i zdravlja svakog čoveka. Izostanak nekih vitamina može uzrokovati bolesti, loš rast i razne sindrome. Definisano je 13 vitamina kao neophodnih za ljudsko zdravlje, a postoji i nekoliko supstanci nalik na vitamine koje takođe mogu doprinijeti dobroj i zdravoj ishrani.

Mnogi ljudi shvataju potrebu za zdravim načinom života i većina nas se trudi jesti bolje, vežbati i uzimati vitamine kako bi smo ispunili nedostatak nutritijenata u našoj ishrani. Znamo li šta zaista kupujemo kada kupujemo vitamine jer činjenica je da je većina vitamina koji se prodaju na tržištu dobijena sintetičkim putem i za sobom vuče popis mnogih nezdravih i otrovnih sastojaka?

Na primer, vitamin E u svojem prirodnom obliku je učinkovito sredstvo protiv starenja, oksidativnog stresa, dijabetesa, mrene i mnogih ostalih bolesti, dok je vitamin E u svojem sintetičkom obliku dobijen petrohemijskim putem i može uzrokovati endokrine poremećaje. Pokazalo se da magnezijum stearat (koji se nalazi u sintetičkim vitaminima) uzrokuje bubrežne kamence i abnormalnosti na jetri , a često ga nalazimo kao kombinovanii proizvod stearinske kiseline. S obzirom da je napravljen od hidrogenizovanog pamuka ili palminog ulja, rizikuje se konzumacija ostataka pesticida s obzirom da ulje pamuka sadrži najveći udeo ostataka pesticida od svih komercijalno proizvedenih ulja.

Najuobičajeniji sintetički sastojci u vitaminskim tabletama su:

BHT – ovaj se sastojak, topljiv u masti, nalazi  u mlaznom gorivu, gumi, naftnim proizvodima i tečnostima za balzamiranje. Istraživanja su ga povezala s rakom bešike, oštećenjem DNK, rakom želuca i pluća.

Borna kiselina – ova se hemikalija koristi kao antiseptik, insekticid i pri zaštiti od plamena i takođe se povezuje s oštećenjem DNK.

Sintetički vitamin A – petrohemijski derivat koji može uzrokovati urođene mane i oštećenja ploda.

Modra galica – koristi se kao herbicid, fungicid i pesticid, vrlo je nadražujuć ukoliko se proguta.

Stearinska kiselina – to je bela, voštana, prirodna masna kiselina koja se nalazi u nekom povrću i masnoći životinjskog porekla.  Ukoliko se priprema sintetičkim putem hidrogenizovanjem pamuka i drugih ulja sadrži ostatke pesticida.

Modifikovani kukuruzni skrob – ovo punilo je derivat kukuruza koji je hemijski izmenjen kako bi se brzo razgradio i koristi se kao zgušnjivač. Većina kukuruza je genetski modifikovana.

Natrijev benzoat – sintetička hemikalija koja se koristi kao konzervans i može oštetiti mitohondrijsku DNK.

Hidrogenizovano palmino ulje – hidrogenizacija je proces dodavanja hidrogena tečnim uljima. Taj proces stvara zasićene masti koje dovode do začepljenja arterija.

Kalijum hlorid – bezbojni i bezmirisni prah koji se dodaje kako bi se poboljšala fermentacija. Oralno uzimanje može uzrokovati crevni ulkus dok veće doze mogu uzrokovati iritaciju probavnog trakta, slabost i krvožilni kolaps.

Ukoliko trenutno uzimate multivitamine koji nisu temeljeni na pravim izvorima hrane, potrebno je da se što pre prebacite na one koji to jesu. Najbolji izvor hranjivih supstanci i potrebnih nutritivnih sastojaka je živa, sveža biljna hrana i ni jedan vitamin iz apoteke ne može je zameniti.